donderdag 1 maart 2012

Boekenweek 2012

Het boek verkeert in zwaar weer. De boekenliefhebber voelt zich in het nauw gedreven want stel dat er ooit, eens, misschien wel binnenkort geen papieren boek meer te koop zal zijn. Kan toch niet! Neem een alcoholist zijn drank af, een verstokt roker zijn sigaret maar blijf van de lezer zijn boeken af.

De schuldige is nu eens niet de in stormachtige tijden verkerende economie maar de digitale hebbeknowhowshowoffwhatsapp trends die juist het tegenovergestelde doen vermoeden van een in een malaise ondergedompelde maatschappij.

Boeken! Zucht.
Wie van ze houdt laat ze nooit vallen. Wie ze altijd al niks vond, haalt opgelucht adem. Ook die bulk kan dan maar beter gedigitaliseerd worden en op minieme partities van chips verdwijnen. Uit het zicht ermee want  boeken verpesten de aanblik van onze minimalistische leefcultuur in de huiskamer. En wie ze in de slaapkamer heeft (uit)gestald doet dit zeker om de lege plek in het tweepersoons bed te camoufleren.

'Beter één boek in de hand, dan tien op de e-reader'. Zo maar een leuze voor het behoud van het boek. Er zijn er nog meer te verzinnen zoals blijkt uit die van John Waters in de illustratie. Dat het boek en lezen nu ook al gepromoot worden via de goedkope truc van de associatie met seks is toch wel beneden peil. Dat doen we toch bij auto's, jachten, vakanties, smartphones, pc's, ja waar eigenlijk niet bij. Is de wereld van het intellect het volgende domein dat aan de beurt is om te worden geseksualiseerd? En wie gaat van deze nieuwe beeldvorming profijt trekken? Alles en iedereen behalve het boek.

Wie van boeken houdt, blijft dat doen. En alle anderen zijn al verloren. Klein kansje dat door het stoere e-readen er een enkele analfabeet, die niet tegelijkertijd digibeet is, gewonnen kan worden voor de zaak.

Gister was het schrikkeldag. Mooie 'once in a while' dag die we gevierd hebben. Appelflappen voor bij de koffie en een boek voor mezelf. Welk?
'Het geluk van de eenzaamheid' van Connie Palmen. Tweedehands, want niet meer te verkrijgen. Misschien als e-book? Niet naar gekeken.

1 opmerking:

  1. Grappige afbeelding
    shit, dat word dan wel celibatair leven voor mij, ik heb geen ruimte voor boeken...wel een veel te groot bed en rijke fantasie
    Wel jammer dat al het mooie aan het verdwijnen is

    BeantwoordenVerwijderen